Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше собственик

...
Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше собственик
Коментари Харесай

Журналист : Нотариуса имаше частен клуб за магистрати в София

Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София. Това обяви пред Би Ти Ви  Николай Стайков, проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд.  

" Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше притежател на един затворен частен клуб за магистрати доста покрай Специализираната прокуратура (закрита преди близо две години - б.р),

където се ходеше със специфични карти за достъп. Използва се за неофициални връзки с магистрати от приблизително и високо равнище “, твърди Стайков. Именно той направи следствието " Осемте джуджета ", в което се разказваше за присъединяване на магистрати в почистване на сметки и завладяване на бизнеси.

Пак Стайков и АКФ осветиха и самия Мартин Божанов - Нотариуса, като името му се появи в разследването на " Антикорупционния фонд " (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на диалози, които Ивайла Бакалова - дамата, която живее с Денков на фамилни начала, е направила с юристи и консултанти, до момента в който Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 година В тях се разясняват суми, които са нужни, с цел да бъде пуснат задържаният - минимум 100 000 евро. Един от упоменатите в следствието е точно Мартин Божанов.

Той е индивидът, който свързва Бакалова с юрист. В първата част на следствието Божанов е записан по телефона. В диалога се чува, че той споделя: " Всичко знам по това произвеждане, знам показанията на очевидци, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са почтени. Идеята е да забележим дали може да помогнем. Ако се лутате единствено, че той е доста почтен, а съдът е доста натиснат, тогава ще се въртите в този обаян кръг и той ще си стои вътре... "

Обяснява и какъв брой всесилен е  Специализираният съд, откакто Бакалова споделя, че е говорила и с посолства: " Искам да знаете, че този съд въобще не го интересуват посолствата, само че може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е комплицирана обстановката. Този съд е страната. Никой не може да се меси във вътрешните работи на страната и на съда. Съдът на следващия ден може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него ".

Божанов тогава дава изявление на Николай Стайков. В него мъжът, който е прочут и с прозвището Нотариус, без да е бил никога такъв, се представя по следния метод: " Занимавам се с комерсиална активност и консултантска. Консултирам голям брой юридически и физически лица по всевъзможни въпроси. От това по какъв начин да аранжират градината си или дома си, до това към кой вероятно юрист да се обърнеш и по този начин нататък ".

Сега Стайков твърди, че въпросният клуб за магистрати се намирал в столичния кв. „ Гео Милев “ и в него ходили висши и антикорупционни магистрати „ При мен стигна, откакто осветихме „ Осемте джуджета “. Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, само че това е безусловно доказано и приканвам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да открият кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса “, сподели журналистът в АКФ. 

Към момента Министерство на вътрешните работи няма арестуван и даже няма обвинен за разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Тялото му бе открито покрай автомобила му в затворен жилищен комплекс, който се намира на " Горнобански път ". От думите на висши фактори в Министерство на вътрешните работи излезе, че проверяващите нямат все още даже някакви съществени версии. Засега е открито, че е убит с един изстрел в главата, евентуално от оградата, само че извън на комплекса. 

В същото време Софийска градска прокуратура разгласи, че се води едно досъдебно производство по отношение на активността на Божанов и било въпрос на дни той да бъде упрекнат по него. " То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и насила във връзка с съдии, гледали цивилен каузи, по които има някакъв интерес ", изясни зам.-градският прокурор Иво Илиев на брифинг в Министерство на вътрешните работи. И добави, че Божанов не е бил привлечен като обвинен, тъй като следствието не е завършило. Производството било на самия си край, само че по стичане на събитията към този момент нямало по какъв начин да се търси отговорност от Божанов.

Появиха се информации, че след разстрела проверяващите са създали претърсвания на над 20 адреса, както и че били открити документи за благосъстоятелност на скъпи парцели зад граница, После се оказа, че става дума за Гърция и към този момент сигурно единствено за един.  " Мартин Божанов е имал парцели в Гърция. Колко - ще установим правилна цифра. Имаме данни за един, който е с огромни мащаби ", изясни шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов.

„ Институциите да не се ровят да търсят документи и някакви дивотии, а да заловен да проверяват убийството на мъжа ми “, призова Гергана Божанова, съпруга на убития.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР